Presentkort finns i både fysisk och digital form

Idag kan presentkort köpas nästan överallt. Till exempel kan du hitta dessa gåvokort i fysiska butiker. Men de finns även att köpa i digital form hos e-handlare och andra företag inom den digitala sfären. Till exempel kan du få kortet levererat till dig via SMS, e-post eller en app. Detta med en leveranstid på bara ett fåtal minuter.

Men vilka är fördelarna och nackdelarna med fysiska respektive digitala gåvokort? Detta är en fråga som du kan få svar på genom att läsa vår sammanställning nedan!

Ett presentkort kan vara antingen digitalt eller fysiskt

De presentkort som finns att köpa kan i huvudsak delas in i följande två kategorier:

  • Fysiska gåvokort. Dessa kort är ofta tillverkade i plast även om de ibland kan bestå av andra material. De är beprövade och har använts under en lång tid inom den fysiska handeln. Ett kort av detta slag går att ta på och har ofta användbar information tryckt på baksidan. Nackdelen med dessa gåvokort är du måste bära på dig det fysiska kortet för att kunna använda det. Dessutom förlorar det sitt värde för dig om du skulle råka tappa bort det.
  • Digitala gåvokort. Digitala kort används istället för att lösa in ett värde i den digitala världen. En stor fördel med detta är att du sannolikt har tillgång till gåvokortet i din mobil. Som du säkert känner till är risken större att du förlorar dina hemnycklar eller din plånbok än din mobiltelefon. Ett digitalt presentkort kan snabbt och enkelt lösas in mot produkter eller tjänster. Allt du behöver göra för att lösa in det är att knappa in kortets siffror eller en kod. Nackdelen är att det kan upplevas som lite mer abstrakt för mottagaren än ett fysiskt gåvokort.

Gåvokorten har förfinats på senare år

Gåvokort har använts för att lösas in mot pengar under en längre tid än vad många tror. Redan på 1930-talet hade vissa större varuhus i bland annat USA tagit fram sådana kort. På den tiden var det vanligt att korten gömdes bakom disken och att de endast såldes då en kund efterfrågade dem.

På 1970-talet tog McDonald´s och andra restauranger och butiker fram egna kort. Idag finns det alltså i både fysisk och digital form, och de har förfinats och förändrats mycket under årens lopp!

Post Author: webmaster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *