Svenska jeans – en slitstark exportprodukt

Jeans från Svenska företagSvenska jeans har blivit en stark exportprodukt till metropoler som New York, London och Paris. Bakom framgången står många fördelaktiga faktorer, så som noggrannhet i kvalitet, en ökad miljömedvetenhet och nya trendsättande svenska varumärken på jeansmarknaden. I Sverige finns många populära märken som efterfrågas utomlands, så som Nudie, Cheap Moday och Acne.

Nudie håller på bromsen

Nudie Jeans grundades så sent som 2001. Bakom märket finns Maria Erixon som tidigare arbetade som designchef på jeansmärket och jätten i branschen: Lee. Huvudkontoret finns i Göteborg, men jeansen finns idag i ett tjugotal länder och efterfrågan ökar snabbt.

Att skynda långsamt är viktigt för en lyckad marknadsutveckling, och för Nudie har det snarast handlat om att bromsa tillväxten. Detta för att förbereda sig för nya utmaningar och minimera de risker som den snabbt växande marknaden kan innebära. Vad som gjort Nudie jeans så framgångsrika kan man givetvis bara spekulera om, bakom märket står skickliga anställda, modern design, ekologisk bomull och uppmärksamhet från de populäraste inneställena inom modevärlden.

Cheap Monday – en prisvärd nykomling

Jeansen från Cheap Monday är billigare än många andra jeans, och sedan märkesstarten år 2004 har jeansen varit en succé på marknaden. Kostnaderna kan hållas nere genom ingen eller begränsad marknadsföring och att man avstår från extra kostsamma tvättar i produktionen.

Märket skapades av Lars Karlsson, Örjan Andersson och Adam Friberg och idag ägs märket av ett dotterbolag till H&M. När utlandslanseringen påbörjades så gick det fort framåt och Cheap Monday finns idag i så väl Europa, som i USA och Japan. Bland storkunderna utmärker sig bland andra Frankrike och Danmark.

Acne handplockar försäljningsbutikerna

Det var i Stockholm 1997 som Jonny Johansson tog fram 100 jeans vilka delades ut till vänner och kunder. Året därpå 1998 kom den första officiella kollektionen. För Acne är exporten viktig, inte minst till Danmark. Acnes jeans finns dock i inte mindre än 25 olika länder. Vilka butiker som får sälja Acne handplockas varsamt för att jeansen ska finnas tillgängliga i rätt miljö och sammanhang. Man har valt att samarbeta med en del butiker, medan man har tackat nej till många andra.

Liksom Nudie vill inte Acne gå för fort fram. Planerna finns att öppna fler butiker utomlands, men det är inget som sker med brådska. Huvudkontoret finns kvar i Stockholm, men exporten har lett till att kontor även har fått öppnas i London, Paris, Oslo, Köpenhamn och Sydney.